DOLAR

32,3341$% 0.24

EURO

35,0914% -0.12

STERLİN

40,9682£% -0.13

GRAM ALTIN

2.299,30%0,97

ÇEYREK ALTIN

3.966,00%-0,36

BİTCOİN

2284334฿%0.80508

a

  • Kibrisdakik.com
  • Gündem
  • Sağlık Bakanlığı: Aşı, milyonlarca kişinin hayatını kurtaran en başarılı yöntemlerin başında geliyor

Sağlık Bakanlığı: Aşı, milyonlarca kişinin hayatını kurtaran en başarılı yöntemlerin başında geliyor

Sağlık Bakanlığı, aşıların, hem etkili hem de düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olduğunu ve milyonlarca kişinin hayatını kurtaran en başarılı yöntemlerin başında geldiğini kaydetti.

Bakanlık, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı aşı kampanyası kapsamında ülkede toplam 2 bin 785 doz aşı, ayrıca gerek çocuk gerekse yetişkinlere yönelik olarak 121 bin 219 doz COVID-19 aşısı yapıldığını bildirdi.

“Dünya Aşı Haftası” nedeniyle bakanlıktan yapılan açıklamada, her yaştan insanın hastalıklara karşı korunması amacıyla her yıl Nisan ayının son haftasının “Aşı Haftası” olarak kutlandığı ifade edilerek, aşıların hem etkili hem de düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olduğu ve milyonlarca kişinin hayatını kurtaran en başarılı yöntemlerin başında geldiği vurgulandı.

-“Dünyada yaklaşık 20 milyon kişi aşılanmadı ya da aşıları eksik olan çocuk bulunuyor”

Ancak bugün dünyada yaklaşık 20 milyon kişinin aşılanmadığına ya da aşıları eksik olan çocuk bulunduğuna işaret edilen açıklamada, bu yıl 24-30 Nisan tarihlerine gelen Aşı Haftası ile aşının önemine dikkat çekilmeye çalışıldığı belirtildi.

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ortaya konulan temaların, özellikle hâlihazırda etkisinde bulunulan COVID-19 pandemisine vurgu yapmak amacıyla, “Aşılar Bizi Yakınlaştırır” ve “Yeni Aşılar Yeni Umutlar!” olarak belirlendiği ifade edildi.

-“Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlarda hastalıklar, salgınlar görülmez”

Aşının, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığı kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı savunma geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında önceden geliştirilmiş savunma sistemi ile savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz.

Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlarda hastalıklar, salgınlar görülmez.”

-Bakanlığın aşı listesinde bulunan aşılar…

Bakanlık açıklamasında, bakanlığın listesinde bulunan aşılar ise şöyle sıralandı:

“Hepatit B Aşısı: Doğumdan sonra, taburcu olmadan önce bütün yeni doğan bebeklere hepatit B aşısının ilk dozu yapılmalıdır. Hepatit B aşısının ikinci dozu 1. ayda yapılır, üçüncü dozu ise 6. ayda yapılmalıdır.

Karma Aşı (Difteri, Tetanoz, Asellüler Boğmaca, Hemofilus İnfluenza, İnaktif Polio Aşısı): Aşı 2, 4, 6 ve 18. aylarda olmak üzere 4 doz yapılır. Bağışıklamanın rapel dozu 4 – 6 yaş arasındaki çocuklara yapılır.

Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısı: Ülkemizde 6 ve 18. aylarda yapılır.

Pnömokok Aşısı: Ülkemizde Konjuge pnömokok aşısı 2, 4 ve 12. aylarda yapılır.

KKK (Kızamık, Kızamıkcık, Kabakulak Aşısı): İlk doz 12. ayda, ikinci dozu ise 4-6 yaş arasında yapılmalıdır.

Suçiçeği Aşısı: İlk doz 12. ayda yapılır. İkinci doz 4-6 yaş arasında tekrarlanmalıdır.

Hepatit A Aşısı: İlk dozu 18. ayda yapılan Hepatit A aşısının ikinci dozu 24. ayda tekrarlanmalıdır.

dT (Azaltılmış doz difteri ve tetanoz) Aşısı: Ülkemizde 10 yaşında çocuklara yapılır.”

-“Sağlık merkezlerinde ve devlet hastanelerinde çocukluk çağı aşıları ücretsiz olarak yapılıyor”

Açıklamada, bakanlığa bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi altında hizmet veren sağlık merkezlerinde ve Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi altında hizmet veren devlet hastanelerinde çocukluk çağı aşılarının ücretsiz olarak yapıldığı belirtildi.

Ülkede her eğitim ve öğretim yılı içerisinde ilkokul 1. ve 5. sınıf öğrencilerine yönelik aşı kampanyası düzenlendiği ifade edilen açıklamada, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri tarafından okullara gidilerek, çocukların eksik aşılarının tamamlandığı kaydedildi.

-“Aşı kampanyası kapsamında ülkede toplam 2 bin 785 doz aşı, ayrıca 121 bin 219 doz COVID-19 aşısı yapıldı”

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı aşı kampanyası kapsamında KKK 654 doz, Dörtlü Karma Aşı 676 doz, Suçiçeği Aşısı 870 doz, dT Aşısı 585 doz olmak üzere toplam 2 bin 785 doz aşı yapıldığı belirtilen açıklamada, ayrıca gerek çocuk gerekse yetişkinlere yönelik olarak 121 bin 219 doz COVID-19 aşısı yapıldığı bildirildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bilim insanları, gebelik zehirlenmesinin hızlı teşhisini mümkün kılan yeni bir test geliştirdi