Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Saif el-İslam Kaddafi, ülkenin kuzeybatısındaki Zintan kentinde bulunan evinde düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü. 53 yaşındaki Kaddafi’nin ölümünü, siyasi ekibinin başındaki isim salı günü doğruladı.
The Guardian’da yer alan habere göre, Saif el-İslam Kaddafi, Arap Baharı protestoları sırasında 2011’de rejimi devrilen ve aynı yıl öldürülen babasının “veliahtı” olarak görülüyordu. Son yıllarda ise Libya siyasetine geri dönme girişimleriyle yeniden gündeme gelmişti.
Siyasi danışmanı Abdullah Othman’ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, dört maskeli saldırgan Kaddafi’nin Zintan’daki konutunu bastı. Güvenlik kameralarını devre dışı bırakan saldırganlar, Othman’ın ifadesiyle “haince ve korkakça” bir saldırıyla Saif el-İslam Kaddafi’yi vurarak öldürdü.
Libya makamlarından henüz resmi bir doğrulama gelmezken, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. UCM, Kaddafi hakkında uzun süredir insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama kararı çıkarılmasını talep ediyordu.
25 Haziran 1972’de Trablus’ta doğan Saif el-İslam Kaddafi, Muammer Kaddafi’nin ikinci oğluydu. Libya’yı 1969’dan 2011’deki devrilişine kadar yöneten babasının aksine, bir dönem reformcu bir figür olarak öne çıkmıştı.
Ancak 21 Şubat 2011’de, Libya genelinde protestolar yayılırken yaptığı televizyon konuşması bu imajı kökten değiştirdi. Saif el-İslam Kaddafi, ayaklanmanın sürmesi halinde ülkenin iç savaş, kaos ve yoksulluğa sürükleneceği uyarısında bulunmuş, böylece rejimin göstericilere yönelik şiddetli baskısına açık destek vermişti.
Haziran 2011’de UCM, Libya’daki ayaklanmanın bastırılması sırasında işlenen insanlığa karşı suçlar nedeniyle Muammer Kaddafi ve Saif el-İslam Kaddafi hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Trablus’un düşmesinin ardından aylarca yakalanmaktan kaçan Saif el-İslam Kaddafi, Kasım 2011’de batıdaki Zintan kentinde bir milis grubu tarafından gözaltına alındı. Burada tutulan Kaddafi, Libya Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği tartışmalı genel af yasası kapsamında Haziran 2017’de serbest bırakıldı.
Kasım 2021’de yeniden sahneye çıkan Saif el-İslam Kaddafi, uzun süredir ertelenen Libya başkanlık seçimlerinde adaylığını kaydettirdi. Bu adım ülkede derin bir bölünmeye yol açtı. Destekçileri onu “istikrarın sembolü” olarak görürken, muhalifler otoriter geçmişin ve hesaplaşılmamış savaş suçlarının bir hatırlatıcısı olarak niteledi. Seçimler ise siyasi tıkanıklık ve güvenlik kaygıları nedeniyle süresiz ertelendi.
Ölümünden kısa süre önce Saif el-İslam Kaddafi’nin yeniden siyasete dönmeyi hedeflediği ve son aylarda “ulusal uzlaşıya dair bir öneri” üzerinde çalıştığı, kendisine yakın bir kaynak tarafından CNN’e aktarılmıştı.
Siyasi ekibi, yayımladığı son açıklamada Libya yargısına, uluslararası topluma, Birleşmiş Milletler’e ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulunarak, saldırının faillerinin tespit edilip yargılanması için bağımsız ve şeffaf bir soruşturma başlatılmasını istedi.











