Gazimağusa’nın Palm Beach sahil şeridinde yapımına başlanan beton yürüyüş yolu çalışmaları sırasında, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki endemik kum zambaklarının yok edildiği iddia edildi. Bölge sakinleri, yıllardır sahilin simgesi olan bu nadide bitkilerin betona gömüldüğünü belirterek tepki gösteriyor.
Gazimağusa’da halkın yoğun olarak kullandığı Palm Beach sahilinde, yaklaşık 50 metre beton yürüyüş yolu dökümü yapılıyor. Ancak çalışmalar sırasında, sahil kumullarında kendiliğinden yetişen ve bölgenin doğal mirası olarak görülen kum zambaklarının (Pancratium maritimum) tamamen yok edildiği öne sürülüyor.
Bölge sakinleri, beton dökülen alanın hemen kıyı kesiminde her yıl yaz sonu ve sonbahar başında çiçek açan çok sayıda kum zambağının bulunduğunu, ancak yürüyüş yolu inşaatıyla birlikte bu bitkilerin yok olduğunu ifade ediyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir bölge sakini, “Bu kum zambakları bu sahil şeridinin simgesiydi. Yıllardır burada kendiliğinden yetişir, bembeyaz çiçekleriyle sahile ayrı bir güzellik katardı. Şimdi yerlerinde beton var, görmek gerçekten çok üzücü” dedi.
Koruma Altında Olan Bir Tür
Kum zambağı, Akdeniz kıyılarına endemik bir tür. Bern Sözleşmesi’nin ek listelerinde yer alıyor ve Kuzey Kıbrıs’ta da Çevre Yasası kapsamında koruma altında bulunuyor. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu nadide bitkinin doğadan koparılması ve doğal yaşam alanının tahrip edilmesi yasak. Uzmanlar, kum zambaklarının aynı zamanda kumulların sabitlenmesinde ve kıyı erozyonunun önlenmesinde de önemli bir ekolojik rol üstlendiğine dikkat çekiyor.
Yürüyüş yolu yapımına başlanmadan önce bölgedeki bitki varlığına ilişkin herhangi bir tespit çalışması yapılıp yapılmadığı ise bilinmiyor.(MHA)








