Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta çözüm arayışının “her zamankinden daha acil” olduğunu belirterek, Ada’daki taraflar ve garantör ülkelerin katılımıyla yeni bir 5+1 toplantısı düzenleme kararı aldığını açıkladı.
Guterres, New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye ve Kıbrıs ziyaretlerinin ardından değerlendirmelerde bulundu.
Kıbrıs ziyaretinin, hızla değişen ve giderek istikrarsızlaşan bir bölgede çözüm arayışının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Guterres, yeni toplantının mevcut yakınlaşmalar dikkate alınarak gerçekleştirileceğini söyledi.
Guterres, “İleriye dönük yol haritası hakkındaki görüşmelerimize dayanarak, güven oluşturma, metodoloji ve içerik konularında yeterli hazırlıklar yapıldıktan sonra, halihazırda elde edilen yakınlaşmaları da dikkate alarak bir 5+1 toplantısı daha düzenlemeye karar verdim” dedi.
Toplantının başarılı geçmesi için gerekli koşulların oluşturulması amacıyla iki taraf ve garantör ülkelerle istişare içinde çalışacaklarını belirten Guterres, sürecin hazırlık aşamasına önem verdiklerini kaydetti.
5+1 formatı
Kıbrıs müzakereleri kapsamında planlanan gayriresmi genişletilmiş 5+1 toplantısına; Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Rum tarafı, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık ile Birleşmiş Milletler katılıyor.
Öte yandan Guterres, Suriye ziyaretiyle ilgili değerlendirmesinde ise yıllarca süren yıkımın ardından ülkenin toparlanmaya başladığını belirterek, uluslararası toplumun bu sürece destek vermesi gerektiğini ifade etti.
Guterres, Suriye’de toparlanma sürecinin desteklenmesi için yaptırımların tamamen kaldırılması ve sürekli uluslararası desteğin önem taşıdığını söyledi.







