DOLAR

32,5650$% 0.06

EURO

34,9362% 0.18

STERLİN

40,6070£% 0.06

GRAM ALTIN

2.423,88%0,04

ÇEYREK ALTIN

4.054,00%0,05

BİTCOİN

2093946฿%-3.10579

a

'Diş fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamayın!'

İşin daha da ilginç kısmı, buna diş uzmanları da katılıyor. Uzmanlara göre çürükleri engellemeye yardımcı olması için günde en az iki defa florürlü diş macunu kullanılmalı. Fırçalamanın ardından ağzı suyla çalkalamama konusunda ise, bunun flörürün dişlerin üzerinde kalmasına yardımcı olduğu ve ek bir koruma sunduğu belirtiliyor.

Yine de ağzını çalkalamadan duramayanlara da, çok az bir suyla bunu yapmaları ya da çalkalama işini 20 dakika kadar ertelemeleri öneriliyor. Bunu öneren kişi de Amerikan Diş Birliği sözcüsü ve Harvard Diş Hekimliği’nde yardımcı profesör olan Brittany Seymour.

Yapılan araştırmalar da “çalkalamamayı” destekliyor

1999 yılında İngiltere’de 15-16 yaşlarında 2800 gençle yapılan bir araştırmaya göre diş fırçalamanın ardınan bir bardak suyla ağzını çalkalayanların ortalamada 4 adet çürük, çekilmiş ya da dolgu yapılmış dişi bulunurken, çalkalamayanlarda bu sayı 3 oldu. Daha az suyla çalkalama yapanlarda ise bu sayı 3.62 olarak ölçüldü.

Michigan Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü’nden profesör Margherita Fontana’ya göre ağız çalkalamayı es geçmek, sağlıklı dişlere sahip olanlar sorun yaratmıyor. Ancak şeker bakımından zengin bir diyetiniz ya da çürüklere yatkın bir ağız sağlığınız varsa, ekstra florür size yararlı olabilir. Fontana ağzımızı çalkaladığımızda, diş macununun aktif içeriklerinin de suyla akıp gittiğini söylüyor. Ayrıca Fontana’ya göre bir başka seçenek de diş fırçalama sonrasında ağzı çalkalamak isteyenlerin, bunun ardından florürlü bir ağız suyu kullanması.

Dişlerin üzerindeki plak tabakası, belirli asit üreten bakterilerden oluşuyor ve bu bakterilerin oluşumunda büyük oranda şeker anlamında zengin bir diyet ve zayıf ağız hijyeni yardımcı oluyor. Bunun sonucunda da dişlerde çürükler meydana gelebiliyor. Bir mineral olan florür, diş minesinde kaybolan koruyucu minerallerin yerine geçerek ve daha fazla koruyu mineralin kaybolmasını engelleyerek dişte çürük oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.

Peki ya diş macunu yutmak zararlı mı?

Her ne kadar florür, dişlerimizi korumak için gerekli olsa da, fazla oranda yutmak, florür zehirlenmesine sebep olabiliyor. Özellikle erken çocuklukta dişlerin geliştiği dönemde fazla florür yutmak, kalıcı dişlerde beyaz noktalar çıkmasıyla sonuçlanan florozis durumuna sebep olabiliyor.

Diş uzmanları, dişler fırçalandıktan sonra diş üzerinde kalan florür oranının güvenli olduğunu belirtiyor. Ancak yine de çocukların diş fırçalamalarını bir ebeveynin gözetiminde yapılmasının, fazla florür alımını engellemek için daha doğru olduğu da belirtiliyor.

Çocuklar için de suyla çalkalamamak işe yarıyor ve zararlı değil.

Çocuklar dişlerini nasıl fırçalamalı?

Aslında yukarda belirtilen yöntem çocuklar için de geçerli. Florürlü diş macunları, çocuklar diş çıkardığından itibaren kullanılabiliyor. 3 yaşından daha küçük çocuklar için pirinç tanesi kadar macun kullanılması gerekirken, 3-6 yaş arasında ise bezelye tanesinden daha büyük olmayan boyutta diş macunuyla fırçalama yapılması öneriliyor.

Bununla birlikte diş fırçalamanın ardından olabildiğince macun tükürülmeli ve dişlerde kalan kısmı ise olduğu gibi bırakılmalı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 423 sürücü rapor edildi