DOLAR

32,5944$% 0.36

EURO

34,8689% 0.38

STERLİN

40,6280£% 0.07

GRAM ALTIN

2.504,29%0,81

ÇEYREK ALTIN

4.272,00%0,53

BİTCOİN

2109623฿%1.88525

a

Emirnamenin oy birliğiyle geri çekilmesine karar verildi

Et ve et ürünleri işletmecileri, yani kasaplar dün gece saat 19:00’da K.T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) toplantı salonunda bir araya geldi. K.T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, büyük bir katılımla gerçekleşen toplantıda bazı kararların yani sıra, tek taraflı emirnamenin derhal, bugünden geri çekilmesi oy birliği ile onaylandı.
Diğer dikkat çekici karar ise fiilen ve kayıtsız, kaçak yollarla yapılmakta olan et ithalatının, kontrollü ve kayıtlı yapılmasına dair karardı. 

 

5 KARAR TASARISI ONAYLANDI

Bütün bölgelerden sağlanan katılımla salona sığmayan kasaplar toplantısının açılışını KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga yaptı. Ardından Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak’ın söz almasıyla toplantı devam etti. Büyük bir heyecanın ve öfkenin hakim olduğu salonda tek tek kasaplar da söz alarak eleştiri ve önerilerini ortaya koydular. Saatler süren toplantının sonunda 5 karar tasarısı onaylandı ve KTEZO Yasası çerçevesinde Genel Kurul kararı alındı. Sürecin yönetilmesi için de geçici Yönetim Kurulu oluşturuldu.

TULGA: “KARAR ALICILAR BAŞKA ALEMDE”

Açılış konuşmasını yapan Hürrem Tulga, emirnameye ilişkin eleştirilerini sert bir şekilde ifade etti. Karar alcıların “Başka Alemde Olduklarını” belirterek, kasapların esnaf olduğunu, pahalılığın nedeni olarak gösterilmelerini asla kabul etmeyeceklerini, hükümetin hedef gösterek ve yanıltarak sorumluluklarından kaçtığını söyledi. Son alınan kararla ortaya çıkan et fiyatlarından dolayı, zaten zorda olan esnafa bayram içinde bir darbe daha vurulduğunu sözlerine ilave eden Tulga, konuşmasına şöyle devam etti: Biz de bir özeleştiri yapmalıyız. Dayanışma ve örgütlenme eksikliğimizi kabul etmeliyiz. Son anda harekete geçmenin cezasını çekiyoruz. Hükümet tarafı örgütsüzlüğümüzü suistimal etti, kullandı. Bunun da özürü yok.

“ÖRGÜTLENMENİN GELİŞTİRİLMESİ ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZDİR”

Tulga son olarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Örgütlenmenin geliştirilmesi öncelikli görevimizdir. Nüfus çoğalırken et üretimi azalıyor. Bireyler dışında toptan, kaçak yolla kayıtsız devam eden et ithalatı resmi hale getirilmelidir. Kontrollü ve kayıtlı olmalıdır. Odamız, kooperatiflerimiz; kasaplarımızın da katılımıyla bunu yapmaya taliptir ve denetimini de üstlenmeye hazırdır. Bunu herkes bilsin ki, bunun başka yolu kalmadı. Bugüne kadar yürütülen tarım politikalarından dolayı kuzeyde ne et satabiliyoruz, ne de et yiyebiliyoruz. Yol bellidir, çözüm bellidir.”

BİRLİK BAŞKANI AKBIÇAK KASAPLARDAN ÖZÜR DİLEDİ

Ardından söz alan Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak protokole imza atmasının yanlış olduğunu ifade ederek, duygu dolu bir konuşma yaptı. Et fiyat emirnamesinin önceden hazırlanarak yayına hazır hale getirildiğini, o güne kadar yapılan tartışmaların ve verilen sözlerim tam aksi yönde bir protokol metnine imza atmak durumunda bırakıldığını söyledi. Bundan dolayı kasaplardan özür dileyen Akbıçak, bir yolunu bulup meslektaşlarına danışmak için bile imzadan kaçamadığını, ancak bu emirnamenin ve protokolün tamamen yanlış ve tek taraflı olduğunun altını çizdi. Akbıçak da örgütlenmenin önemli olduğunu, kimsenin kendini yalnız ve güçsüz görmesine fırsat verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Bundan böyle de, KTEZO Yasası altında kurulacak olan Kasaplar Birliğine katkı koymaya devam edeceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı. 

KASAPLAR ÖFKE İÇİNDE GÖRÜŞLERİNİ BELİRTTİ

Akbıçak’ın konuşmasından sonra kasaplar tek tek söz alarak, büyük bir öfke içinde görüşlerini belirttiler ve önerilerini yaptılar.  Bu tartışmaların sonucu olarak da 5 karar tasarısı hazırlanarak, katılımcıların onayına sunuldu ve oy birliği ile onaylandı.

5 KARAR ALINDI

Alınan kararlar şöyle:

Karar 1:  Tek taraflı olan emirname derhal kaldırılmalıdır. Bu emirnamenin devamı halinde tüm kasapların iflas etmesi kaçınılmazdır.

Karar 2: Ülkemizde et açığı bulunmaktadır. Kayıtsız, kontrolsüz ve kaçak devam eden et ithalatının kayıtlı ve konrollü bir şekilde yapılması et tüketimi açısından elzemdir. Kasaplarımızın da katılımıyla birlikte kooperatiflerimiz bunu başarmaya hazırdır. Ayni zamanda denetimin KTEZO ve Kıbrıs Türk Kasaplar Birliği tarafından yapılmasına karar verilmiştir.

Karar 3: Hayvancılardan alınması gereken verginin %2 stopaj vergisi olarak kasaplardan alınmasına son verilmelidir.

Karar 4: Bir an önce, bugünden erken kararlarımızın dikkate alınmaması halinde her tür eylemlilik kaçınılmaz olacaktır.

Karar 5: Genel Kurul’un yapılacağı tarihe kadarki sürecin yönetilebilmesi için geçici Yönetim Kurulu oluşmasına karar verilmiştir. Sözcülük görevine de Mustafa Cumhur getirilmiştir.

Yapılan açıklamada,  Geçici Yönetim Kurulunda yer alan isimler belirtildi. Lefkoşa Bölgesi: İsmail Kamkam, Kürşat Özcanikli, Hasan Bozkaya, Raşit Şenkaya, Halil Akbıçak, Azmi Erkasap, Tansel Dağaşaner. Mağusa Bölgesi: Ali Mertel, Nazife Gazioğlu, Serdar Tektaş. Girne Bölgesi: Cem Altay, Boysan Paşaoğulları, Özay Erlant, Necmi Kaya, Nihat Yalçın, Mustafa Cumhur. Güzelyurt Bölgesi: Zihni Gülveç İskele Bölgesi: Arif Menteşoğulları Orta Mesarya: Mehmet Seylani

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Tüylerinizi diken diken edecek IMDB en yüksek puanlı korku filmleri 2024