39,8308$% 0.04
46,9017€% -0.17
54,6789£% -0.02
4.276,46%1,15
3.338,18%1,08
10.080,35%1,33
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, son aylardan algoritmasıyla haber sitelerini isyan ettiren GOOGLE firmasını sert şekilde uyardı. Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından da memnuniyetle karşılanan uyarının tamamı şu şekilde:
“Google’ın 2024 yılında gerçekleştirdiği şeffaf olmayan algoritma değişiklikleri, yayıncılar üzerinde ciddi baskılar oluşturmaktadır. Yapılan değişikliklerle bazı haber sitelerinin Keşfet trafiği tamamen sıfırlanırken, belirli platformlara ayrıcalık tanındığı gözlemlenmektedir. Bu durum, hem rekabet ortamını bozmakta hem de halkın haber alma özgürlüğünü tehdit etmektedir.
Google’ı daha önce de rekabete aykırı uygulamaları konusunda uyarmıştık. Ancak, son dönemde attıkları adımlar, dijital haberciliği tekelleştirme ve kendi seçtikleri içerikleri kullanıcılara dayatma girişimine dönüşmüştür.
Şunu açıkça ifade etmek isteriz ki: Haber alma ve yayma özgürlüğü, demokratik toplumların temel taşlarından biridir. Google’ın algoritma adı altında keyfi uygulamalarla yayıncıları saf dışı bırakmasına, halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasını engellemesine asla müsaade etmeyeceğiz.