DOLAR

32,5656$% 0.15

EURO

35,3403% 1.01

STERLİN

41,7403£% 0.91

GRAM ALTIN

2.466,14%1,27

ÇEYREK ALTIN

4.009,00%0,59

BİTCOİN

1965638฿%-3.69298

a
width=


width=

  • Kibrisdakik.com
  • Gundem
  • Maliye Bakanı Berova, Türk Dünyası Arabulucular Birliği heyetini kabul etti

Maliye Bakanı Berova, Türk Dünyası Arabulucular Birliği heyetini kabul etti

Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova, Türk Dünyası Arabulucular Birliği heyetini kabul etti.

Berova, Türk Dünyası Arabulucular Birliği Başkanı Yakup Erikel ve beraberindeki Türkiye Arabulucuları ve Azerbaycan Mediasiya (Arabulucuları) şurasından oluşan heyetle Maliye Bakanlığı’nda görüştü.

ERİKEL
Türk Dünyası Arabulucular Birliği Başkanı Yakup Erikel kabuldeki konuşmasında birliğin çalışmaları ve projelerini aktardı.
Birlikte yer alan hukukçuların, Dünya’da arabuluculuğu bilen en iyi hukukçulardan oluştuğunu dile getiren Erikel, bu bakımdan amaçlarının Türk Devletleri Teşkilatı bünyesindeki ülkelerin uluslararası hukuk çalışmalarında arabuluculuk konusunu üstlenmek olduğunu kaydetti.

Erikel; “Amacımızın Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, daha sonra da dünyanın diğer ülkelerindeki hukukçular, avukatlar, arabulucular ile tanışmak, işbirliği yapmak arabuluculuk olmayan ülkelerde arabuluculuk sistemini kurgulamak, arabuluculuk olan ülkelerde genişleterek bir dünya standardı oluşturup marka haline gelmek ve uluslararası hukuk dünyasına katkı sunmak” dedi.

Türk Dünyası Arabulucular Birliği Başkanı Yakup Erikel ayrıca, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Av. Rauf Raif Denktaş’ın adının yaşatılacağı, “Av. Rauf Raif Denktaş Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü” kurmayı amaçladıklarını belirterek, dünyadaki hukuk mekanizmalarının önüne söz konusu enstitüyü bir marka olarak koymayı düşündüklerini kaydederek; “Bu tabi 100 yıllık bir proje. Biz bunun tohumlarını atacağız. 20-30 yıl sonra bu ağaç büyüdüğünde bizim genç hukukçularımız burada bu ağacın altında gölgelensin” diye konuştu.

Kabulde ayrıca Azerbaycan Mediasiya (Arabulucuları) şurasından yer alan Av.
Orkhan Mahmudov da söz alarak bir konuşma gerçekleştirdi.

Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova da konuşmasında, Türk Dünyası Arabulucular Birliği heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Berova, Türk Dünyası’nın Anadolu’dan başlayarak, Orta Asya’ya uzanan aynı soydan gelen milyonlarca insanın varlık gösterdiği geniş bir coğrafya içerisinde yer aldığını, bir dönem tarihten gelen süreç içerisinde maalesef bu coğrafya içerisinde yaşayan insanların birbirleriyle ilişki kurmakta zorlandığını ancak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin çöküşünden sonra ise ilişkilerin yeniden başlamasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

https://kibrisdakik.com/wp-content/uploads/2024/06/IMG-20240621-WA0018.jpg

KKTC’nin varlığının ana faktörlerinden bir tanesinin Anavatan Türkiye Cumhuriyeti olduğuna da işaret eden Maliye Bakanı Özdemir Berova; “bu coğrafya içerisinde bir devlet olarak varlık gösterebiliyorsak bu varlığı Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgede güçlü bir devlet olması vesilesiyle gösterebiliyoruz” dedi.

Son yıllarda Azerbaycan’ın KKTC’ne gösterdiği ilgi, alaka ve sevginin memnuniyet verici olduğunu da kaydeden Özdemir Berova, bu durumun ilişkileri de güçlendirdiğini belirterek, Azerbaycan – KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Dostluk Grubu’nun resmi olarak kurulmasının da önemine dikkat çekti.
“Biz KKTC ve Kıbrıs Türkleri olarak, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti’nin ayrılmaz parçası olan Azerbaycan Türklerini kendimizle bire bir eş görüyoruz. O yüzden ‘Bir Millet, Üç Devlet’ sözünü her vesileyle şeref ve gururla her platformda dile getiriyoruz” diye konuştu.

Türk Dünyası Arabulucular Birliği’nin, uluslararası arabuluculuk alanında önemli bir niyet ortaya koyduğunu, bu niyet üzerinde adımlar attığını ve KKTC’yi de bu adımların bir tarafı olarak görmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Berova konuşmasında şunları söyledi;

“Arabuluculuk durumu bu coğrafya için gelecek yüzyıllarda çok önemli bir ana faktör olacağı aşikâr. İlişkiler devam ettiği sürece ticaret ve diğer alanlardaki ilişkilerde artacak. Doğal olarak da bunun hukuki boyutları da artacak ve Türk coğrafyasında yaşayanların hukuki anlamda da ortak bir düşünceye erişmesi ebette belki yıllar sonra ortaya çıkacak. Kimsenin bu dakikadan sonra Türk Dünyası’nı ve Türk Dünyası’nın insanlarını birbirinden ayırmaya gücü ve kudreti yetmez.”

Maliye Bakanı Özdemir Berova son olarak, yalnızca KKTC ve Kıbrıs Türk Halkı için değil, Türk Dünyası için de önemli bir lider olan, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın adının da yaşatılacağı ‘Av. Rauf Raif Denktaş Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü’ kurmayı amaçlayan Türk Dünyası Arabulucular Birliği’nin düşüncesini desteklediklerini belirtti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İtfaiye Müdürlüğü, yangın önlemlerini hatırlattı