DOLAR

32,2584$% -0.33

EURO

34,7438% -0.28

STERLİN

40,4264£% -0.39

GRAM ALTIN

2.387,13%-0,22

ÇEYREK ALTIN

3.934,00%-0,30

BİTCOİN

2060856฿%-0.08157

a

Yemeklere avuç avuç atıyoruz ama şekerin asıl sebebiymiş!

Özellikle çorbaların ve sulu yemeklerin vazgeçilmezi olan mercimek, en sevdiğimiz ve sık kullandığımız baklagiller arasında yerini alıyor. Evlerimizde sık sık pişen bu besin, farkında dahi olmadığımız zararları da beraberinde getiriyor. İşte mercimeğin sağlığımız üzerindeki tüm olumsuz etkileri!

FODMAP İÇERİĞİNE SAHİP!

Mercimek, oligosakkaritler gibi FODMAP adı verilen belirli karbonhidratları içeriyor. Bazı insanlar için FODMAP’lar sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim rahatsızlıkları olan kişiler.in, mercimek tüketirken dikkatli olmaları öneriliyor. Ciddi bağırsak problemi olan kişilerin mercimek ve türevi baklagillerden mümkün mertebe uzak durması ve bu tip gaz ve ağrı yapıcı besinleri uzmanına sormadan tüketmemesi öneriliyor.GUT HASTALIĞI RİSKİ OLUŞTURUYOR

GUT HASTALIĞI RİSKİ OLUŞTURUYOR!

Severek yediğimiz mercimek, aynı zamanda pürin adı verilen bir bileşiği de içerisinde barındırıyor. Pürin, vücutta ürik asit seviyelerini artırabiliyor ve gut gibi hastalıklara neden olabiliyor. Gut hastalığı veya yüksek ürik asit seviyeleri olan kişilerin, mercimek tüketimini sınırlamaları veya doktorlarına danışmaları önem taşıyor.MİNERAL EMİLİMİNİ AZALTIYOR

MİNERAL EMİLİMİNİ AZALTIYOR! 

Mercimek, fitik asit ve tanen gibi anti-nutrient bileşenleri içeriyor. Bu bileşenler, mineral emilimini engelleyerek alınan vitamin oranında azalmaya sebep oluyor. Ancak, bu etkiler genellikle dengeli bir diyette sorun oluşturmuyor. Yine de aşırı tüketimden uzak durmak ve özellikle vitamin eksikliği yaşanan dönemlerde mercimek tüketimini sınırlandırmak önemli görülüyor.

KAN ŞEKERİNİ ANİDEN FIRLATIYOR! 

Yüksek lif içeriği nedeniyle kan şekerini düzenleyebilen bu besin, aşırı tüketildiğinde kan şekerinde ani yükselmelere de neden olabiliyor. Özellikle diyabet ilaçları kullanan veya kan şekerini yakından izlemesi gereken kişilerin, mercimek tüketirken dikkatli olması ve porsiyon boyutuna dikkat etmesi gerekiyor.

GAZA BAĞLI SANCI VE KRAMP RİSKİ OLUŞTURUYOR

GAZA BAĞLI SANCI VE KRAMP RİSKİ OLUŞTURUYOR 

İçerisinde aşırı lif bulundurması, sindirim sisteminde gaz oluşumuna neden olabiliyor. Bu özellikle, sindirim sorunları olan kişilerde veya fazla miktarda mercimek tüketenlerde daha belirgin olabiliyor. Kronik gaz çıkarma problemi olanların, gastrit hastalarının mercimek tüketiminden mümkün mertebe uzak durması öneriliyor.

SAHTE MERCİMEĞE DE DİKKAT! 

Sık sık gündeme gelen bakliyatta sahtecilik de mercimekte dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Sahte olarak bilinen mercimekler içeriklerindeki katkı maddeleri, zararlı bileşenler nedeniyle sağlığımızı büyük ölçüde tehdit ediyor. Bu nedenle mercimeğin güvenilir ve doğal bir yerden alınarak kontrollü tüketilmesi öneriliyor. Özellikle hazır paketli mercimeklerde bu riske dikkat etmek ve güvenilir markaları tercih etmek büyük önem taşıyor.

SAHTE MERCİMEĞE DE DİKKAT

Mercimek, temelde sağlıklı bir besin olarak biliniyor ve dengeli bir diyette yer alması öneriliyor. Ancak, yüksek miktarda tüketildiğinde veya belirli sağlık durumları olan kişilerde bazı olumsuz etkilere neden olabiliyor. Bu nedenle, herhangi bir sağlık durumu veya diyet endişesi olan kişilerin, beslenme uzmanına veya doktora danışmadan mercimek tüketmemesi gerekiyor.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İskele’de bazı bölgelerde yarın elektrik kesintisi olacak