40,0165$% 0.1
47,0323€% 0.4
54,4546£% 0.12
4.276,24%-0,29
3.322,86%-0,42
10.064,42%-0,43
Kanser Araştırma Vakfı (KAV) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Camgöz, davetli konuşmacı olarak katıldığı Westminister Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Celex hipotezi” kavramını bilim dünyasına kabul ettirdiklerini vurguladı.
KAV’dan verilen bilgiye göre, konuşmasında metastazın kanser hastalarında önde gelen ölüm nedeni olduğunu belirten Camgöz, “Metastaz, kanser hastalarında önde gelen ölüm nedenidir. Kemoterapi gibi sistemik tedavi uzun vadede hastalığı daha da kötüleştirebilir ve agresif hale getirebilir. Bu nedenle metastazın kontrolü kanserle yaşamak için çok önemlidir. Yıllar süren araştırmaların neticesinde sodyum kanallarının metastazın gelişmesinde önemli bir rol oynadığını gösterdik. Şöyle ki metastatik kanser hücreleri elektriksel olarak uyarılabilir bu da agresifliklerini yani yayılmalarını arttırır. Celex hipotezi olarak adlandırdığımız bu kavramı bilim dünyasına da kabul ettirdik” dedi.
Camgöz, “Metastazı engelleyebilecek toksik olmayan bir ilaç olarak ranolazini öngörmekteyiz. Ranolazin, kanser hücrelerinde sodyum kanallarını bloke ettiğinden epilepsi hastalarında yıllardır güvenle kullanılmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan klinik çalışmalar da ranolazinin güvenli bir şekilde sodyum kanalını bloke ettiğini göstermektedir. Tüm bunlardan dolayı iyon kanalları kanser tedavisinde devrim yaratabilir ve ranolazin gibi güvenli bir ilaç anti-metastatik bir ilaç olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu sayede, metastazı kontrol ederek kanserle yaşamı mümkün kılabiliriz” ifadelerini kullandı.